Södra Råda timmerkyrka

På den så kallade Södra Råda gamla kyrkplats stod en av Sveriges bäst bevarade medeltida timmerkyrkor, invändigt täckt med målningar utförda på 1300 och 1400-talet. Det var en unik och ovärderlig del i vårt och Europas kulturella arv. Men, i en brand november 2001 brann kyrkan ned till grunden. Idag finns på denna plats en imponerande rekonstruktion av den gamla kyrkan att beskåda, återuppbyggd enligt tidsenliga metoder.

Ett viktigt kulturminne

Den medeltida träkyrkan räknades som ett av Nordens främsta kulturminnen. 1300-tals målningarna och det treklöverformade innertaket vittnar om en stor ambition och ekonomiska tillgångar. På 1400-talet tillkom långhusets målningar av Mäster Amund, en av senmedeltidens viktigaste svenska kyrkomålare.

Imponerande rekonstruktionsprojekt har gett ny kunskap

Under ett mångårigt projekt var rekonstruktionsarbetets tillvägagångssätt detsamma som när kyrkan en gång byggdes för nästan sjuhundra år sedan. Detta rekonstruktionsprojekt har gett oss ny kunskap om medeltida byggteknik som är till stor nytta för kulturbyggnadsvården nationellt och internationellt.

Publicerad: 18 januari 2024 Uppdaterad: 08 maj 2024

Besöksadress

Södra Råda gamla kyrkplats
54791 Gullspång

Postadress

Södra Råda timmerkyrka
c/o Gullspångs kommun
Box 80
548 22 Hova

Kontakt

Södra Råda Akademien0551-231 33info@sodrarada.se

Relaterade länkar