Här finns information om hur du gör för att bli god man eller förvaltare. I uppdraget som god man eller förvaltare hjälper du en annan människa att sköta sådant som hon eller han inte själv klarar av.
Som god man kan du hjälpa personer som har svårt att själva ta vara på sina rättigheter eller sköta sin ekonomi. Det är ett viktigt och ansvarsfullt uppdrag som skapar en trygghet och stabilitet i vardagen för personerna.
Många får hjälp av sina anhöriga men ibland finns inte dom möjligheterna. Det kan då bli aktuellt att få hjälp av en god man.
Gemensamt för personer som kan ha rätt till en god man är att det finns ett samband mellan hälsotillståndet och behovet av hjälp. Det kan exempelvis vara på grund av:
Vill du göra en viktig insats för en medmänniska och känner att uppdraget som god man passar dig?
I Gullspångs kommun är det Överförmyndare i samverkan Skövde som ansvara för god man. Lämna din intresseanmälan i e-tjänsten så tar Överförmyndare i samverkan kontakt med dig.
Det går också bra att mejla eller att ringa till Överförmyndare i samverkan.
En förutsättning för att bli god man är att man har en vilja att hjälpa en annan människa och på så sätt bidra till trygghet och stabilitet för den personen.
Lagens krav på en god man eller förvaltare är att personen är rättrådig, erfaren och i övrigt lämplig. Utöver det ska man vara myndig och själv inte ha förvaltare.
Det innebär bland annat att du som god man eller förvaltare inte ska ha några betalningsanmärkningar eller ha blivit dömd för något som kan ge anledning att ifrågasätta lämpligheten.
Kontrollerna görs för alla som vill bli ställföreträdare och görs i syfte att skydda personen som ska få hjälp av en ställföreträdare.
För att du ska lyckas i din roll som ställföreträdare finns vissa förutsättningar:
Uppdragen som ställföreträdare kan skilja sig mycket åt eftersom olika personer har olika behov. Målet är att skapa så bra livskvalitet som är möjligt för huvudmannen utifrån de ekonomiska och personliga förutsättningar som finns.
När man talar om ett godmanskap talar man ofta om tre delar som kan ingå i uppdraget: Bevaka rätt, förvalta egendom och sörja för person.
Läs mer via länk.
Utöver de uppgifter som ingår i uppdraget så har du som ställföreträdare också redovisningsskyldighet och upplysningsskyldighet gentemot överförmyndaren.
Uppdraget som god man är ideellt men du har rätt till ett arvode. Huvudregeln är att huvudmanenn själv står för arvodet. Ibland står kommunen för hela eller en del.
Läs mer via länk.
Det är viktigt att tänka igenom om det här är ett frivilliguppdrag som du vill ha och som du tror kommer att passa dig.
Ett förordnande är ett beslut om att du är ställföreträdare för en person och det är inget du kan avstå från när du vill. Vill du avsluta ditt uppdrag kan du skicka in en begäran om entledigande. Du står kvar som ställföreträdare tills överförmyndaren har hittat en efterträdare. Hur lång tid det tar varierar men vi strävar efter att du ska kunna avsluta ditt uppdrag så fort som möjligt. Om huvudmannen inte önskar eller inte behöver hjälp längre ansöker du om att uppdraget ska upphöra hos tingsrätten.
Som ställföreträdare ansvarar man själv för sitt uppdrag och det är därför viktigt att man läser på om om uppdraget. Information hittar du här på hemsidan, i välkomstmaterial, litteratur. Det finns möjlighet att få en mentor att bolla frågor med men det är fortfarande du själv som ansvarar för uppdraget. Överförmyndaren är tillsynsmyndighet och kan svara på frågor om regelverket.
Innan du tar dig an ett uppdrag ska du ställa dig frågan om du har tillräckligt med tid. Det är svårt att uppskatta exakt hur mycket tid ett visst uppdrag kommer att kräva, det finns inga regler för hur mycket tid du ska lägga ner.
Om alla tre delar ingår i ett godmanskap så kan man generellt säga att du ska besöka huvudmannen 1 gång i månaden. Utöver det ha kontakt för avstämning gällande eventuella insatser, se till att allt är bra och ha kontakt gällande ekonomin.
Man får höra sig för med huvudmannen, föregående ställföreträdare eller personer i huvudmannens närhet för att bilda sig en uppfattning om huvudmannens behov innan man bestämmer sig för att ta uppdraget eller inte. Är det ett byte kan man höra med den föregående ställföreträdaren hur mycket tid han eller hon bedömer att de har lagt ner. Är det något särskilt som händer i huvudmannens liv exempelvis flytt så kan det krävas mer av din tid under en period.
Ett gott ekonomisk sinnelag krävs om du är ställföreträdare. Om ”förvalta egendom” ingår i uppdraget ska du som ställföreträdare kunna hantera huvudmannens ekonomi. Du ska också kunna göra en årsredovisning som överförmyndaren granskar. Genom att föra enklare bokföring under året och spara verifikationer och kvitton så underlättar du för dig själv. Vi har även utbildingar som du kan anmäla dig till där vi går igenom årsredovisningen.
Ett godmanskap bygger på samtycke från huvudmannen. Som god man bör du därför ha förmågan att göra din huvudman delaktig i den mån det går, sätta dig in i vilka behov som finns och vad personen värdesätter. Samma gäller om du är förvaltare även om det skiljer sig på vissa punkter huruvida du behöver huvudmannens samtycke eller inte.
Ingen kan i dag bli omyndigförklarad. Om ett behov av hjälp inte kan tillgodoses med god man kan en förvaltare utses. Det kan exempelvis bli aktuellt om någon agerar på ett sätt som går helt emot personens eget bästa. Om en förvaltare har utsetts bestämmer förvaltaren i de flesta frågor. En förvaltare kan utses trots att personen som behöver hjälp är emot det. Det är tingsrätten som beslutar om förvaltare. Det krävs ett särskilt läkarintyg som visar behovet av förvaltare.
Kungsgatan 19B
541 31 Skövde
Överförmyndare i samverkan
Box 171
541 24 SKÖVDE