Ansök om god man

Här hittar du information om hur du gör för att ansöka om en god man till dig själv eller en anhörig.

Om en person på grund av sjukdom eller av annan anledning behöver hjälp med att sköta sin ekonomi eller behöver hjälp med att bevaka sin rätt i personliga frågor, kan en god man utses.

Den gode mannen kan då exempelvis hjälpa till med att betala räkningar och sköta andra ekonomiska frågor. Den gode mannen kan också se till att personen som behöver hjälp från de insatser från samhällets sida som personen har rätt till, exempelvis hemtjänst och bostadsbidrag.

För att få hjälp av god man krävs att behovet av hjälp inte kan ges på ett enklare sätt, exempelvis genom fullmakt.

Frågor och svar för dig som vill ansöka om att få god man

Ansökan om en god man eller förvaltare görs till tingsrätten. Socialtjänsten eller personal på vårdinrättning kan anmäla behov till Överförmyndaren.

Det kostar inget att ansöka om god man.

Ansökan om god man och förvaltare får göras av:

  • Den som ansökan avser (om han eller hon fyllt 16).
  • Hans eller hennes make, eller sambo.
  • Hans eller hennes närmaste släktingar.
  • Överförmyndarenheten.

Ansökan om förvaltarskap får dessutom göras av den som är förordnad god man för en person.

Nej, omyndigförklaringen togs bort i svensk lagstiftning 1989. Alla personer som är över 18 år är myndiga oavsett eventuella sjukdomar eller funktionshinder.

Vilka rättigheter har jag kvar om jag har en förvaltare?

Om du får en förvaltare så har du fortfarande rätt att rösta, att gifta dig och att ingå anställningsavtal. Eftersom ett förvaltarskap får stor betydelse för dig krävs det starka skäl och en tydlig utredning innan tingsrätten beslutar att du ska få en förvaltare. Till skillnad från godmanskap är ett förvaltarskap en tvångsåtgärd. Det betyder att det inte måste finnas ett samtycke från din sida. Om du får en förvaltare har du ingen rätt kvar att ingå avtal, exempelvis Bank-ID, Swish eller göra köp via internet.

En god man kan utses när det finns motstridiga intressen mellan en god man och en huvudman eller mellan en förmyndare och en omyndig. Det kan till exempel handla om att gode mannen och huvudmannen är delägare i samma dödsbo eller att en förmyndare vill ge en gåva till sitt omyndiga barn.

Om en person är ”bortavarande eller okänd” kan en god man utses. Med bortavarande menas personer som försvunnit. God man kan också utses för personer som är dödsbodelägare eller testamentstagare när man inte vet var personen befinner sig.

När det uppstår sådana här situationer, är det överförmyndarenheten som fattar beslut om godmanskap och det är dit ansökan skickas.

Ett godmanskap ska upphöra om den som har god man avlider, om det inte längre finns ett behov av god man eller om du inte längre vill ha en god man. Den gode mannen, huvudmannen eller överförmyndarenheten kan ansöka hos tingsrätten om att godmanskapet ska upphöra. Om huvudmannen eller god man ansöker om att godmanskapet ska upphöra, ska ansökan skickas direkt till tingsrätten.

God man kvarstår alltid i uppdraget tills det att tingsrätten beslutat om att godmanskapet ska upphöra.

Uppdraget som god man eller förvaltare är i huvudsak ideellt. Som god man eller förvaltare har man dock rätt till ett visst arvode. Man kan också få kostnadsersättning med anledning av utförandet av uppdraget.

Huvudregeln är att det är huvudmannen, den som har god man eller förvaltare, som ska betala arvodet och ersättningen för nödvändiga utgifter.

En god man eller förvaltare kan stötta den som behöver hjälp med sina ekonomiska och juridiska rättigheter. Det kan till exempel handla om hjälp att betala räkningar eller att få rätt vård och omsorg.

Vad är skillnaden mellan god man och förvaltare?

God man

  • Att få en god man är vanligtvis en frivillig åtgärd. Det betyder att den som behöver hjälp själv går med på att tingsrätten utser en god man.
  • Om den som behöver hjälp inte förstår vad det innebär att ha en god man, kan ett läkarintyg eller liknande utredning behövas för att tingsrätten ska besluta. Det kan till exempel vara aktuellt vid demens eller annan sjukdom.
  • Den som har en god man har fortfarande rätt att bestämma över sina pengar, hantera egendom och att ingå avtal.

Förvaltare

  • Om det inte är tillräckligt med en god man, kan tingsrätten utse en förvaltare för den som inte kan ta hand om sig själv eller sina tillgångar.
  • En förvaltare är en tvångsåtgärd. Tingsrätten kan alltså besluta om förvaltare utan att den som behöver hjälp går med på det. Anhöriga måste inte heller hålla med om beslutet.
  • Den som får en förvaltare förlorar rätten att själv ingå avtal eller hantera sina pengar. Det är i stället förvaltarens ansvar.
Publicerad: 11 mars 2025 Uppdaterad: 11 mars 2025

Kontakt

Överförmyndare i samverkanTelefontid tis 9-11 och tor 13-150500-49 88 60ois@skovde.se

Besöksadress

Kungsgatan 19 B
541 31 SKÖVDE

Postadress

Överförmyndare i Samverkan
Box 171
541 24 SKÖVDE