I Gullspångs kommun finns många viktiga kulturaktörer, allt från föreningsliv, näringsliv, studieförbund och privata personer som jobbar för att berika kulturlivet. Dessa tillsammans med kommunens verksamhet värnar om vårt kulturarv och är med och skapar framtidens kultur.
Varje år utser Gullspångs kommun mottagare av de årliga kulturpriserna. Allmänheten kan skicka in nomineringar till under en bestämd period, kommunen annonserar ut aktuell period. Beslut om tilldelning sker av Barn-, utbildning och kulturnämnden.
Till den eller de som arbetat med goda kulturaktiviteter för ungdomar i Gullspångs kommun under året. Priset kan delas ut till enskild person eller förening. Priset innefattar 1 000 kr samt diplom.
Till den som är aktiv inom något kulturområde exempelvis hantverk, musik eller annan kulturgärning och som är född eller bosatt i
Gullspångs kommun. Priset innefattar 5 000 kr samt diplom.
Till den som gör eller har gjort förtjänstfulla insatser med kulturhistoriskt arbete inom Gullspångs kommun.
Priset innefattar 1000 kr samt diplom.
Till den som under året tagit initiativ till någon form av kulturevenemang eller aktivitet av intresse som satt Gullspång på
kartan. Priset innefattar 1000 kr samt diplom.
Barn-, utbildning och kulturnämnden öppnar nomineringsperioden för kommunens olika kulturpriser; januari till och med mars. Kulturpriserna avser insatser under föregående verksamhetsår. Nomineringsperioden anslås i lokalpress och via information på Gullspångs kommuns hemsida.
Förslag på nomineringar kan lämnas in till kommunledningskontoret i Hova. De kan mailas in till kommunens epost, eller till enskild ansvarig. Man kan även posta in sin nominering till kommunledningskontoret i Hova. Förslag på nomineringar kan även lämnas in av barn-, utbildning och kulturnämnden.
Beslut om pristagare sker på barn-, utbildning och kulturnämndens möte i maj. Utdelning av pris sker på kommungemensam aktivitet under sommaren samma år.
Stipendiet vänder sig till personer mellan 13–16 år bosatta i Gullspång kommun.
Riktlinjer för Bengtsdotterstipendiet
Prioriterade mål för Gullspångs kommun är att lyfta ungas rätt till kultur. Gullspångs kommun har en barn- och ungdomskulturplan där andemeningen är att kommunen ska kvalitetssäkra barn och elevers rätt till ett rikt kulturutbud.
Kommunen vill uppmuntra unga till egen kreativitet inom litteratur och eget skrivande.
Lina Bengtsdotter är uppvuxen i Gullspångs kommun. Genom hennes debutroman Annabelle som kom hösten 2017, blev Gullspångs kommun satt på kartan vad gäller internationella författare. Boken Annabelle har översatts till ett tjugotal språk.
I samband med att Lina Bengtsdotter släppte sin andra bok Francesca 2018, instiftas därför ”Bengtsdottersstipendiet – för unga skrivare” med anledning att stödja och uppmuntra eget skrivande.
Bengtsdottersstipendiet – för unga skrivare i Gullspång kommun, är avsedda att stödja och uppmuntra barn och unga till eget skrivande. Oberoende om det gäller noveller, romaner, dikter, manus eller låttexter.
Följande stipendier förekommer:
Stipendiet utlyses på hemsida och skola i december månad av kulturenheten. Sista inlämningsdag är den 15 mars till kulturenheten. Alla bidrag kvalitetsgranskas i samarbete med pedagoger från årskurs 7–9.
Beredning sker av Lina Bengtsdotter. Två förslag tas fram tillsammans med motivering som lämnas till Barn-, utbildnings- och kulturnämnden senast utsatt datum till maj månads nämndsmöte.
Beslut tas av Barn-, utbildnings- och kulturnämnden på nämndens möte i maj. Utdelning sker i juni tillsammans med utdelning av övriga kulturpriser som kommunen stiftat.