Brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete

De viktigaste faktorerna i ett tryggt samhälle är känslan av tillhörighet och att ha tillit och förtroende för varandra. Därför är brottsförebyggande och trygghetsfrämjande arbete av stor vikt.

Kommuner ska, enligt en ny lag från 1 juli 2023, bidra till att samhällets samlade brottsförebyggande arbete bedrivs på ett effektivt sätt. I Mariestads kommun samverkar flera aktörer sedan många år tillbaka för att minska brottsligheten och öka tryggheten.

Samverkan

Ett viktigt steg i ett lokalt brottsförebyggande arbete är att polis, kommun och andra aktörer samordnar sina insatser. Syftet med samverkan är att tillsammans skapa ett mervärde – att åstadkomma något mer än en part ensam kan åstadkomma. Nedan kan du läsa mer om ett urval av våra viktiga samverkansforum.

För att öka tryggheten och säkerheten för invånarna i Gullspångs kommun samverkar kommunen med lokalpolisen. Kommunen har tillsammans med Polismyndigheten i Västra Götaland, Polisområde Skaraborg, Lokalpolisområde Östra Skaraborg tecknat en samverkansöverenskommelse i det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet i kommunerna under tidsperiod 2025–2027.

Syftet med överenskommelsen är att utöka, fördjupa och utveckla samarbetet mellan kommunen och polisen. Därigenom ska tryggheten för medborgarna och verksamma i kommunen öka. Överenskommelsen bygger på en gemensam lägesbild som har baserats på brott, ordningsstörningar, otrygghet och omfattar prioriterade åtgärder som harmonierar med parternas ordinarie handlings- och verksamhetsplaner.

Prioriterade åtgärder 2025-2027 är:

  • Effektiv samverkan och tidiga insatser för att förebygga brott bland barn och unga – nu och framåt.
  • Arbeta brottsförebyggande i samverkan.
  • Skydda barn, ungdomar och unga vuxna i riskzon för kriminalitet.
  • Tillvarata ungas perspektiv och reflektioner.
  • Förebygga våld i nära relation.
  • Arbeta för en säker och trygg trafikmiljö samt motverka trafikbrott.
  • Verka för trygga platser och förebygga ordningsstörande.
  • Förebygga hot och demokratibrott.
  • Arbeta för att medvetandegöra sociala utmaningar vid etableringar.
  • Utveckla samverkan med näringslivet.

EST är en systematisk och kunskapsbaserad metod som på ett strukturerat sätt kartlägger, analyserar, åtgärdar samt följer upp olika händelser för att öka tryggheten. EST är samverkan mellan i första hand kommun, polis och fastighetsbolag för att öka tryggheten i till exempel ett bostadsområde. Syftet med EST är att effektivisera situationellt trygghetsskapande arbete och genom tidiga insatser öka tryggheten.

Brottsförebyggande rådet (BRÅ) är en samverkansgrupp med representanter från kommunen och polisen. Syftet med rådet är att öka tryggheten för kommunens invånare. Representanter från kommunen och polisen träffas regelbundet för att tillsammans jobba med det brottsförebyggande arbetet.

Gullspångs kommuns brottsförebyggande råd är under återuppbyggnad.

Trygghet i offentliga miljöer

Gullspångs kommun arbetar kontinuerligt med säkerheten i våra offentliga miljöer, bland annat genom trygghetsvandringar och boendes egna iniativ med grannsamverkan.

En trygghetsvandring kan beskrivas som en besiktning eller inventering av ett område där du bland annat noterar platser eller ytor som upplevs som otrygga eller kan riskera att bli brottsplatser.

Syftet med Grannsamverkan är att göra bostadsområden mindre attraktiva för brottslig verksamhet genom ökad uppmärksamhet från de boende i området samt kunskap om hur man skyddar sig, vilket avskräcker och försvårar för tjuven. Målet är att minska brottsligheten och öka tryggheten och därmed också trivseln i bostadsområden.

Publicerad: 30 november 2023 Uppdaterad: 17 februari 2025

Kontakt

Kommunpolis Gullspång och TörebodaHelén Benjaminsen010-565 73 08helen.benjaminsen@polisen.se
FolkhälsostrategMikaela Skogsberg0551-361 95mikaela.skogsberg@gullspang.se