Hedersrelaterat våld och förtryck

I Sverige är råder förbud mot förtryck eller att utsätta någon annan människa för våld och hot. Detta strider mot de mänskliga rättigheterna och svensk lagstiftning. Känner du igen dig på något av nedanstående eller behöver prata med någon är du välkommen att ta kontakt med socialkontoret eller någon av stödlinjerna.

Är du drabbad?

Får du inte leva som du vill? Känner du dig begränsad av din familj i vad du exempelvis ska ha på dig eller vem du ska umgås med? Får du inte gifta dig med vem du vill? Blir du övervakad av en släkting? Bestraffas du om du bryter mot familjens regelsystem? Känns det inte alltid som att svenska lagar gäller dig och din livssituation?

Hedersrelaterat våld och förtryck kan se olika ut. Det kan handla om flickor som måste gå direkt hem efter skolan. De får ofta inte får vara med på lektionerna i alla skolämnen och inte heller själva välja sina vänner. Det kan också röra sig om pojkar som måste bevaka sina systrar varje dag i skolan. Det kan även handla om unga kvinnor och män som inte får ha kärleksrelationer och sexuella relationer. Det kan också vara unga personer som tvingas gifta sig mot sin egen vilja med någon som familjen eller släkten valt ut.

De som bryter mot familjens normer och värderingar riskerar att bli bestraffade. De kan bli utfrysta, hotade och misshandlade. För en del medför ett ställningstagande mot familjens normer och värderingar att de måste lämna sina familjer och i vissa fall helt och håller bryta med dem.

Både offer och förövare

För de som har eller tvingas ta en kontrollerande roll påverkas också deras eget livsutrymme. Flickor och kvinnor kan både vara utsatta och samtidigt utöva kontroll och/eller våld mot exempelvis sina barn eller syskon. Pojkarna kan också hamna i ett dilemma där de ska uppfylla kraven från familjen samtidigt som de förstår systerns eller kusinens önskan om att få ett visst livsutrymme. Systern kan tvingas acceptera och ibland försvara våldet från brodern eftersom konsekvenserna kan bli mycket värre om informationen hade nått övriga familjen. Hon kan därför känna sig skyddad av brodern trots att hon utsätts för misshandel eller hot. Det finns hjälp att få för att komma ur detta. Tveka därför inte att ta kontakt med socialkontoret.

Publicerad: 24 november 2023 Uppdaterad: 22 maj 2024

Kontakt

Måndag–torsdag: 8–17, fredag: 8–16Jourtelefon Socialtjänsten0551-36203
Socialkontoret GullspångTelefontid: Måndag–torsdag 08.00–17.00 Fredag 08.00–16.000551-362 03

Stödlinjer

GAPF stödjour070-000 93 28
Somaya kvinno- och tjejjour020-81 82 83
Terrafem kvinnorjour020-52 10 10
Tris-jour (Tjejers Rätt i Samhället)0774-40 66 00

Relaterade länkar