Folkhälsoarbete

Målet med folkhälsoarbetet i Gullspångs kommun är en god och jämlik hälsa i hela befolkningen. En god folkhälsa i kommunen innebär att invånarna mår bra där de lever, arbetar och bor. Jämlik hälsa i befolkningen handlar om att det inte ska finnas systematiska och orättfärdiga skillnader i hälsa mellan olika grupper i samhället.

Folkhälsoarbetet i Gullspångs kommun

Folkhälsoarbetet i Gullspångs kommun drivs av en folkhälsostrateg samt ett folkhälsoråd. I folkhälsorådet sitter politiker från såväl kommunen som regionen, tillsammans med kommunala verksamhetschefer och chefer från lokala vårdcentraler samt folktandvård. Folkhälsoarbetet handlar om att initiera och skapa förutsättningar för insatser som främjar hälsa och förebygger ohälsa. Folkhälsoarbetet i kommunen utgår från befolkningens behov och livsvillkor och riktas till hela befolkningen.

Faktorer som bidrar till god hälsa är:

  • Sociala kontakter, familj och vänner.
  • Fysisk aktivitet och rörelse.
  • En meningsfull sysselsättning och en rik fritid.
  • Inflytande över sin livssituation.
  • En känsla av delaktighet i samhället.
  • Utbildning och utbildningsmöjligheter.

Folkhälsomedel

Regionen och kommunen står för lika delar av kommunens tillgängliga folkhälsomedel.

Folkhälsoplanen 2025

Prioriterade målområden:

  • Jämlik och jämställd hälsa. Gullspångs kommun är anslutna till Länsstyrelsens jämställdhetsstrategi "Jämställt Västra Götaland 2024-2027".
  • God psykisk hälsa.
  • Hälsosamma levnadsvanor.

I Folkhälsoplanen 2025 kan du läsa mer om hur arbetet planeras och vilka delar inom respektive målområde som är prioriterade under året.

Föreningar, organisationer, företag och kommunens verksamheter kan söka medel från folkhälsorådets budget för att initiera insatser som gynnar folkhälsan i kommunen. Insatserna ska ha främjande eller förebyggande karaktär och verka på grupp- eller befolkningsnivå. Folkhälsomedel ska stimulera till utveckling och bidra till mer bestående förändringar, som på lång sikt ska bidra till en förbättrad folkhälsa i kommunen.

Använd e-tjänsten Folkhälsomedel, ansökan.

Några exempel på ansökningar som har beviljats och aktiviteter som folkhälsomedel har finansierat:

  • Hova IF beviljades medel för att få den digitala tipspromenaden X-rundan på plats i kommunen.
  • Folkhälsomedel har finansierat hjälmar till fritidsbanken.
  • Folkhälsomedel har beviljats för återhämtande aktiviteter för anhöriga som stödjer och vårdar i hemmet.
  • Folkhälsomedel har 2024 finansierat föreläsning för skolpersonal på tema återhämtning och stresshantering.
  • Folkhälsomedel delfinansierar Seniormässan 2025

Hälsocoach online är en digital och kostnadsfri tjänst från Västra Götalandsregionen för alla som är 16 år eller äldre och bor inom Västra Götalandsregionen. Tjänsten är till för dig som vill komma i gång och röra på dig, äta hälsosammare, sluta med tobak eller förändra dina alkoholvanor och som vill ha ett kontinuerligt stöd längs vägen i början av din förändring. Hälsocoacherna är akademiskt utbildade hälsovetare och samtalet utgår från en arbetsmetod med grund i coachning och motiverande samtal för att bidra till beteendeförändringar.

Hos Hälsocoach online bokar du tid på eget initiativ och vi utgår ifrån just dina behov, önskemål och förutsättningar till förändring. Du kan även boka tid hos oss för att få hjälp med att förändra dina levnadsvanor om du fått specifika råd från hälso- och sjukvårdspersonal som läkare, dietist eller fysioterapeut.

Publicerad: 30 november 2023 Uppdaterad: 12 mars 2025

Kontakt

FolkhälsostrategMikaela Skogsberg0551-361 95mikaela.skogsberg@gullspang.se

Relaterade länkar