Våld och hot

Våld i nära relation

Våld i nära relation är att bli illa behandlad av någon som står dig nära, till exempel din partner, föräldrar eller andra släktingar. Det kan handla om att känna sig rädd, hotad och kontrollerad eller att bli slagen, kränkt och tvingad att göra något mot sin vilja

Den som är utsatt har rätt att få hjälp och stöd av socialtjänsten, men även den som slår och hotar, kan få hjälp för att ändra detta.

Vi kan ge dig:

  • råd utan att du behöver tala om vem du är
  • samtalskontakt
  • skyddat boende i en akut situation (barnen kan följa med)
  • ekonomisk hjälp

Be om hjälp om du själv är utsatt, du är orolig för någon eller om du själv slår och hotar, se kontaktuppgifter. Det viktiga är inte att du ringer "rätt" person - det viktiga är att du hör av dig - vi hjälper dig att hamna rätt.

Är du utsatt för hot eller våld?

Om du är eller har varit utsatt för våld, eller andra övergrepp, av någon som du har en relation med, är det ofta bra att prata med någon om detta. Om du ska kunna förändra din situation behöver du stöd och hjälp av andra. Under kontakt här på sidan hittar du nummer till flera olika stödfunktioner.

  • Kontakten kan vara anonym.
  • Ring alltid 112 vid en nödsituation.

Våld i ungas relationer

Ofta pratar vi om svartsjuka som något romantiskt, men kontroll och våld kan aldrig vara något romantiskt. Våld sker i många olika former, exempelvis fysiskt, psykiskt, sexuellt eller digitalt våld. Du kan vara utsatt för en form av våld men också av flera olika former av våld samtidigt. Funderar just du på hur din relation med din nuvarande partner ser ut eller en relation som du haft tidigare och nu är avslutad.

Svartsjuka är inte romantiskt är en kampanj som vänder sig till dig som är ung
Syftet med kampanjen är att väcka eftertanke hos ungdomar för att de ska fundera över hur deras relationer ser ut och vad som egentligen är en bra relation eller inte. Ungdomar är en särskilt utsatt grupp när det gäller våld i en nära relation. Du hittar mer information om kampanjen i länkarna under relaterad information till höger på sidan.

Du som arbetar och möter barn och unga har möjlighet att arbeta förebyggande mot våld i nära relationer och hjälpa barn och unga att upptäcka våldet. Du som arbetar med barn och unga har också en skyldighet att hjälpa unga som lever med våld. Konkreta tips i detta arbete hittar du i länkbiblioteket till höger på denna sida.

Nationell stödtelefon mot våldsbejakande extremism

Syftet med stödtelefonen är att stödja de människor som känner oro inför att någon är på väg att dras in våldsbejakande extremism. Det handlar om föräldrar, lärare, fritidspersonal eller annan personal som kommer i kontakt med främst ungdomar som riskerar att radikaliseras och involveras i extremism.

Stödtelefonen är öppen vardagar mellan 09.00-15.00 och övrig tid går det att tala in på en telefonsvarare. De personer som bemannar telefonen har betydande kompetens att tala med, bemöta och råda dem som ringer. Naturligtvis ringer alla som så önskar helt anonymt. Stödtelefonen har nummer 010-100 200.

Stöd till brottsoffer

Brottsofferjouren Norra Skaraborg erbjuder stöd till brottsoffer och vittnen i Mariestad, Töreboda och Gullspångs kommuner. Du hittar telefonnummer till brottsofferjouren under Relaterad information här på sidan.

Sidan senast uppdaterad:

Relaterad information

Kontakt

Jennie Lans
IFO-chef
Telefon: 0551-362 17
E-mail: Jennie Lans

Socialsekreterare
Telefon: 0551-360 80
Telefontid:
Måndag- torsdag 08.00-16.30
Fredag 08.00- 16.00

Kvinnohuset Tranan Skövde

Telefon: 0500-41 86 68
Måndag- Fredag kl 08.00-16.00

Kvinnojouren

Telefon: 0200-11 33 33
kl 20.00-23.00

Mansjouren

Telefon: 0500-41 00 70

Hedersrelaterat våld

TRIS tjejers rätt i samhället
0774-40 66 00

Brottsofferjour

Telefon: 0501- 100 42

Utväg Skaraborg

Samordnare för våldsutsatta
Telefon: 070-617 23 25

Samordnare för män
Telefon: 076-764 69 35

Samordnare för barn och ungdom
Telefon: 070-848 72 05

Kvinnofridslinjen

Telefon. 020-50 50 50

Terrafem

Telefon: 020-52 10 10

Ansvarig nämnd

Vård- och omsorgsnämnden

Länkar

Hedersrelaterat våld och förtryck
Tjejers rätt i samhället Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Utvägs hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Terrafem - information på flera språk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Nationell stödtelefon mot våldsbejakande extremism Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Brottsofferjouren Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Storasyster Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Svartsjuka är inte romantiskt Länk till annan webbplats.Unga relationer | Stöd för dig mellan 15-20 år | Chatta med oss varje kväll Länk till annan webbplats.
För dig som arbetar med unga Länk till annan webbplats.