Råd vid värmebölja

Här får du tips och råd hur du kan undvika riskerna med höga temperaturer.

För att minska riskerna vid långvarig värme är det bland annat viktigt att dricka mer än vanligt. Alla kan påverkas av värmeböljor men äldre, sjuka och barn är extra känsliga. De bör skydda sig mot värmen och kan behöva dricka även om de inte är törstiga.

I Sverige definierar SMHI värmebölja som ”en sammanhängande period då dygnets högsta temperatur överstiger 25°C minst fem dagar i sträck”. I framtiden kan värmeböljor i Sverige inträffa betydligt oftare jämfört med idag.

Enkla råd när det är varmt

(Källa: Vårdguiden 1177)

  • Drick mycket.
    Drick mer vatten än vanligt. Vänta inte tills du blir törstig. Undvik helst söta drycker, alkohol och vätskedrivande drycker som kaffe och te. Ät vätskerik mat, som grönsaker och frukt.

  • Ordna sval miljö
    Var uppmärksam på inomhustemperaturen. Använd gardiner, persienner och markiser för att skapa en sval miljö. Vädra på natten när det är svalt. Försök att vara på hemmets svalaste plats, tänk på att temperaturen kan variera med flera grader mellan olika rum.

  • Svalka kroppen
    Välj täckande och löst sittande kläder. Svalka dig då och då med en sval dusch eller lägg en blöt handduk runt nacken. Skydda huvudet med en hatt när du är utomhus och var i skuggan så mycket som möjligt. Undvik att anstränga dig fysiskt under dygnets varmaste timmar.

  • Lyssna på kroppens varningssignaler
    Förhöjd kroppstemperatur, puls och andning kan vara tecken på att kroppen påverkas av värmen. Börjar du känna dig yr eller trött kan det också vara en signal på att hälsan är påverkad.

  • Hjälp andra som är särskilt känsliga för värme
    Tänk på att äldre människor och barn är känsligare för höga temperaturer och kan ha svårare att känna törst. De kan därför behöva hjälp att få i sig tillräckligt med vätska under dagen. Det kan också vara bra att titta till äldre släktingar och grannar och se om de behöver hjälp.

Mer information

1177 Vårdguiden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Sidan senast uppdaterad: