Kontaktfamilj

En kontaktfamilj fungerar som en extrafamilj för ett barn, ungdom eller ung vuxen och som avlastning för dess föräldrar. Svårigheter i den egna familjen kan göra att en del barn och ungdomar för en längre eller kortare tid behöver en kontaktfamilj som de kan träffa, bo hos ibland eller på annat sätt ha som stöd i tillvaron.

Uppdragens längd varierar, men det vanligaste är att de pågår under en längre period. Kontaktfamiljen blir en viktig del av barnets/ungdomens liv, självklart under uppdragets gång men också efter uppdraget har avslutats.

Det krävs ingen särskild utbildning för uppdraget, men väl ett stort engagemang för andra människor och en egen stabil social situation. Alla kontaktfamiljer utreds noggrant av socialsekreterare. Det görs även en kontroll i polis - och socialregister. Som kontaktfamilj får ni stöd i ert uppdrag samt en ersättning. Ersättningen bestäms efter uppdragets omfattning och utifrån rekommendationer från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Vill du och din familj bli kontaktfamilj?

Fyll i intresseanmälan via länken under Relaterad information här på sidan så kommer du bli kontaktad av en handläggare på socialtjänsten.

Inrapportering för er som är kontaktfamilj

Er månadsvisa inrapportering sker via en e-tjänst som ni loggar in på via e-legitimation. I e-tjänsten rapporterar ni de aktiviteter ni utfört tillsammas med er kontaktperson. E-tjänsten hittar ni under relaterad information och länkar.

Sidan senast uppdaterad:

Relaterad information

Kontakt

Jennie Lans
IFO-chef
Telefon: 0551-362 17
E-mail: Jennie Lans

Tobias Larsson
1:e socialsekreterare
Telefon: 0551-362 02
E-mail: Tobias Larsson

Annika Hallgren
Familjehemssekreterare
Telefon: 0551-360 77
E-mail: Annika Hallgren

Socialtjänstens reception
Telefon: 0551-360 80
Telefontid:
Måndag- torsdag 08.00-16.30
Fredag 8.00- 16.00

Ansvarig nämnd

Vård- och omsorgsnämnden

Länkar

Läs mer om vad det innebär att vara kontaktfamilj, Socialstyrelsen Länk till annan webbplats.

Aktivitetesrapportering kontaktfamilj Länk till annan webbplats.

Självservice- länkar till våra e- tjänster och blanketter

Intresseanmälan, bli kontaktfamilj Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.