Till startsidan för  kommun
Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

DÖLJ MENY

Tillsatser

För att maten ska få en viss egenskap används tillsatser. Man påverkar smaken genom olika kryddor, färg genom till exempel gurkmeja eller rödbetor eller konsistensen genom att reda en kräm med potatismjöl. Detta sker både hemma och inom industrin. Det är inget konstigt eller onaturligt. Det som blir konstigt och onaturligt är när livsmedelsproducenterna börjar använda tillsatser för att få egenskaper som kanske inte är så nödvändiga, eller för att dra ner på råvaror.

Du har ett ansvar

Som kund i din livsmedelsbutik talar du om för tillverkarna vilken mat du vill köpa genom att göra de val du gör. Om du tycker det är viktigt vad du stoppar i dig behöver du vara påläst. Alla ingredienser ska deklareras så du kan välja bort de ämnen du inte vill ha.

Alla tillsatser måste godkännas

​Tillsatserna går igenom en avancerad prövning där det bestäms vad de får användas till, i vilka mängder och i vilka livsmedel man får använda dem. För att få struktur på dem har de ett funktionsnamn. Funktionsnamnet berättar vad för egenskap ämnet har i det antuella livsmedlet, t ex färgämne eller konserveringsmedel. Därefter kan man antingen skriva ut det vedertagnan namnet alternativt det tilldelade E-numret. E-numrena kom till för att en del av tillsatserna har långa krångliga namn. En del innehållsdeklarationer skulle bli ohanterbara och alldeles för långa om man skrev ut det vedertagna namnet.

E-nummerjakten

Debatten mot tillsatser har till viss del blivit snedvriden, samtidigt som den har gjort stor nytta. Många producenter har bra råvaror i sina produkter, medan andra sätter till både det ena och det andra för att få fram egenskaper som förlorats på grund av att man försöker få fram billigare produkter. Detta gör de för att tjäna mer pengar. Många livsmedelstillverkare skriver ut namnen på tillsatserna istället för att skriva E-numret. Det ser då ut som ett E-nummerfritt livsmedel på innehållsförteckningen, men det innehåller fortfarande ämnen som klassas som tillsatser. T ex kan det stå emuleringsmedel: lecitin i ingrediensförteckningen men det kunde lika gärna ha stått emulgeringsmedel (E322).

Läs mer på livsmedelsverkets hemsida om tillsatser. Se länk.

Sidan senast uppdaterad: 2017-01-25

Relaterad information

Kontakt

Verksamhet miljö och bygg
Expeditionen
Telefon: 0501-75 60 05,
75 60 20, 75 60 30
E-post: Miljö och bygg

Besöksadress

Stadshuset, Kyrkogatan 2, Mariestad

Ansvarig nämnd

Miljö- och byggnadsnämnden

Länkar

Livsmedelsverket - Tillsatser i matlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakta oss

Adress

Gullspångs Kommun
Torggatan 19
Box 80
548 22 Hova

Telefon

0506-360 00

Samarbetskommunerna
Mariestad kommuns
Töreboda kommun