Gullspångs kommun Till startsidan Gullspångs kommun
Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Nya Vänerleden söker testcyklister i sommar

Snart kommer det vara möjligt att cykla runt Vänern på en 63 mil lång sammanhållen cykelled. Den nya Vänerleden ska förhoppningsvis bli Sveriges femte nationella cykelled.

  • Det känns otroligt kul att vi kommit så här långt med arbetet med leden. Alla kommuner har varit mycket engagerade och kontakter med väghållare har flutit på bra. Målet är att vi ska ha en nationell led klar för invigning under 2021 om allt går som det ska. Då blir leden den femte nationella cykelleden i Sverige, säger Madeleine Norum projektledare för Lake Vänern Grand Tour.

Vänerleden kommer att erbjuda Vänerns finaste badstränder, kulturupplevelser i världsklass och naturfenomen som inte finns på någon annan plats i Sverige. Cyklisterna kommer att passera mysiga fik, välfyllda gårdsbutiker och matställen med hög kvalitet som kan mätta hungriga och sugna magar. Runt Vänern kommer cyklisterna att trampa på separerade cykelvägar, lågtrafikerade asfalterade vägar men också grusvägar som slingrar sig genom skärgårdslandskap, skogslandskap och bördig åkermark. Några av sträckorna används redan idag som cykelled andra sträckor är helt nya som led. Vissa av sträckorna kommer också gå att kombinera med båt, då båtbussarna till Grums, Hammarö, Karlstad och Kristinehamn passerar i närheten av leden. Vänerleden kommer att byggas upp kring fyra etapper där varje etapp kommer att bli mellan 10 mil och 18 mil.

  • I vår kommun kommer leden att passera Södra Råda där den nedbrunna gamla kyrkan rekonstrueras enligt tidsenliga metoder. Under sommaren dyker loppisskyltar upp längs leden. Cirka 5 km vidare passerar den Gullspångs laxtrappa. Det finns möjlighet att proviantera. Leden fortsätter till Otterbäcken med små museer, en mysig gästhamn, restauranger med uteservering som vetter mot Vänern och Barfotens populära sandstrand. Vi tror att med den trend vi ser på ett ökat intresse för cykelturism kommer cykelleden att bidra till att fler upptäcker vår fantastiska sjö och det som finns att upptäcka runtom den, Agatha Lahaise, turismansvarig Gullspångs kommun

I sommar erbjuder vi alla som bor kring Vänern att testcykla leden. Intresseanmälan skickas till info@vanern.org senast den 3 juli. Testcyklisterna får då tillgång till presentation av sträckan, en karta och ett formulär som de fyller i under sina turer. Som tack för hjälpen får de en Vänerkortlek. Vi kommer öppna upp för ytterligare en testomgång i augusti.

Fakta Lake Vänern Grand Tour

www.lakevanern.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Fakta om Vänersamarbetet

Vänersamarbetet är de 13 Väner-kommunernas samarbetsorganisation. Föreningens ändamål är att bedriva utvecklingsarbete som bidrar till en hållbar maritim tillväxt, attraktiv miljö och annat som bidrar till att skapa en bra livsmiljö för boende, brukare och besökare kring Vänern.

Kontaktperson:
Madeleine Norum, Projektledare Lake Vänern Grand Tour
Tel: 072-204 75 21, e-post: madeleine.norum@vanern.org

Laila Gibson, verksamhetssamordnare Vänersamarbetet.
Tel: 076-78 72 798, e-post: laila.gibson@vanern.org

Agatha Lahaise, Turismansvarig Gullspångs kommun.
Tel: 0506-361 00, e-post: agatha.lahaise@gullspang.se

Sidan senast uppdaterad: 2020-06-29