Vinnarna av Bengtsdotterstipendiet 2020!

Bengtsdotterstipendiet – för unga skrivare bereds av kulturutvecklaren i Gullspångs kommun och författaren Lina Bengtsdotter för beslut av Barn-, utbildning- och kulturnämnden.

Bengtsdotterstipendiet för unga, med anledning att stödja och uppmuntra eget skrivande, går till följande:

Stipendium á 2 000 kronor för skrivare 13-15 år tilldelas
En plats att sova på av Klara Cupan.

Lina Bengtsdotters motivering:
Med ett tema känns rykande aktuellt förmedlar författaren en känsla av hopp och framtidstro mitt i det fruktansvärda. Språket är vackert och miljön är så väl beskriven att man som läsare känner att man är på plats på ett av hustaken och tittar ner på förödelsen tillsammans med huvudkaraktären. Den här novellen har verkligen något alldeles extra.

Stipendium á 3 000 kronor för skrivare 16-20 år tilldelas
Utbyggd - tankar utifrån fysisk otillgänglighet av Isabel von Krusenstierna.

Linas motivering:
Författaren beskriver den allmänmänskliga känslan av utanförskap på ett precist och drabbande sätt. Språket är både moget och lekfullt och de träffande beskrivningarna av dofter och associationer känns nya och välbekanta på samma gång. Skribenten har verkligen förmågan att nå sin läsare på djupet.

Pristagarna välkomnas den 9 juli till en liten privat ceremoni på biblioteket i Gullspång där de får träffa och äta lunch med Lina Bengtsdotter. Detta sker före biblioteket öppnar klockan 14.00 för allmänheten.

Stipendierna brukar delas ut i samband med medborgarskapsceremonin och kulturpriset. Dessa festligheter flyttas fram på obestämd tid på grund av Covid-19. Nytt datum meddelas efter sommaren.

Sidan senast uppdaterad: