Södra Råda gamla kyrkplats

På den gamla kyrkplatsen i Södra Råda uppförs en rekonstruktion av den säregna medeltidskyrka som brändes ner i november 2001.

Branden

En stormig novembernatt hösten 2001 brann Södra Råda gamla kyrka ner till grunden. Kyrkan var unik, en av få bevarade medeltida träkyrkor i Sverige och en värdefull del av vårt kulturarv. Inte minst tack vare det medeltida måleriet som prydde varje centimeter av kyrkans väggar och tak.

Rekonstruktionen

Idag byggs en fullskalig rekonstruktion av en medeltida timmerkyrka på platsen. Tillvägagångssättet är samma som när kyrkan en gång byggdes för nästan sjuhundra år sedan. En ny kyrkobyggnad växer upp på platsen, samtidigt som ny och gammal kunskap sprids. Återuppbyggnaden har varit tvärvetenskaplig och inriktad på kunskapsförmedling. Fokus har bland annat legat på medeltida trähantverk och verktyg.    

Det finns många orsaker till att rekonstruera Södra Råda gamla kyrka. Kyrkan blir aldrig densamma, men byggandet av en bra kopia skulle ge en oerhörd kunskap om vår medeltida historia och hantverkskunnandet på 1300-talet. Kunskap som är viktig för bevarandet av medeltida träkyrkor över hela Europa.

Målningarna

En fantastisk syn mötte besökaren när hon trädde in i Södra Råda gamla kyrka. Varenda millimeter av väggarna var täckt av medeltida målningar. Till och med det treklövervälvda taket var täckt av dem, och låg som en luftig himmel över salen.

Rekonstruktionen medfinansieras av bland annat Västra Götalandsregionen och Länsstyrelsen. 

Sidan senast uppdaterad:

Relaterad information

Kontakt

Södra Råda gamla kyrkplats
Telefon: 0551-231 33
E-post: Södra Råda gamla kyrkplats

Besöksadress

Södra Råda gamla kyrkplats
54791 Gullspång

Postadress

Södra Råda gamla kyrkplats
c/o Gullspångs kommun
Box 80
548 22 Hova

Länkar

Södra Råda gamla kyrkplats hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.