Muséer

I Gullspångs kommun finns flera muséer och hembygdsgårdar. De har värdefulla samlingar av föremål från äldre tider och besitter ovärderlig kunskap om vårt kulturarv.

Amnehärads hembygdsförening

Amnehärads Hembygdsgården består av ett sjöfartsmuseum som innehåller en mängd föremål med anknytning till fiske och sjöfart som har en lång tradition i bygden. I samlingarna ingår även ett fungerande repslageri. Utanför muséet finns "Dannjels laxbåt", en traditionell fiskebåt som byggdes 1880 i Ålön. Föreningen äger också ett äldre fiskartorp i Ålön. Vidare är föreningen engagerad i Lantbruksmuseet på Ribbingsfors.

Frans G Bengtssons minnesbibliotek

I ett av rummen på Gullspångs kommunbibliotek finns Frans G Bengtssons böcker från hans privata bibliotek samlade. Här finns böckerna, det rustika skrivbordet och en rad intressanta originaldokument som brev och arbetsanteckningar.

Hova hembygdsförening

I Hova har hembygdsföreningen ett hembygdsmuseum i det gamla sockenmagasinet bredvid Hova kyrka. Här visas gamla lantbrukssaker och bruksföremål.

Järnvägsmuseet i Otterbäcken

Järnvägsmuseet i Otterbäcken inryms i en gammal banvaktarstuga från 1876. Järnvägsmuseet visar bland annat ett lok, vagnar, bilder och utrustning från förr.

Södra Råda hembygdsförening

Huvudbyggnaden byggdes i slutet av 1700-talet och innehåller storstuga, kammare och kök. På gården finns även en museibyggnad som visar allt från lanthushåll och jordbruk till veterinärinstrument.

Sidan senast uppdaterad:

Relaterad information

Kontakt

Amnehärads hembygdsförening
Telefon: 070 829 51 79
E-post: Sjöfartsmuseet

Frans G Bengtssons minnesbibliotek
Telefon: 0551-360 07
E-post: Gullspångs bibliotek

Hova hembygdsförening
Telefon: 070 865 93 52
E-post: Hova hembygdsförening

Järnvägsmuseet i Otterbäcken
Telefon: 070 945 69 41
E-post: Järnvägsmuseet

Södra Råda hembygdsförening
E-post: Södra Råda hembygdsförening

Länkar

Gullspångs turistwebb​ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.