Till startsidan för  kommun
Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

DÖLJ MENY

Södra Råda gamla kyrkplats

Mätning vid koröppning

Rekonstruktionsarbete

Södra Råda gamla kyrkplats: Kunskap, kommunikation och upplevelse i Södra Råda.

Branden

En stormig novembernatt hösten 2001 brann Södra Råda gamla kyrka ner till grunden. Kyrkan var unik, en av få bevarade medeltida träkyrkor i Sverige och en värdefull del av vårt kulturarv. Inte minst tack vare det medeltida måleriet som prydde varje centimeter av kyrkans väggar och tak.

Rekonstruktionen

Idag byggs en fullskalig rekonstruktion av en medeltida timmerkyrka på platsen. Tillvägagångssättet är samma som när kyrkan en gång byggdes för nästan sjuhundra år sedan. En ny kyrkobyggnad växer upp på platsen, samtidigt som ny och gammal kunskap sprids. Återuppbyggnaden har varit tvärvetenskaplig och inriktad på kunskapsförmedling. Fokus har bland annat legat på medeltida trähantverk och verktyg.    

Varje år anordnas en mängd lärande aktiviteter för allmänheten, t ex guidningar, och föreläsningar.
Du är välkommen att ta del av kunskap och upplevelser i någon av våra verksamheter.

Det finns många orsaker till att rekonstruera Södra Råda gamla kyrka. Kyrkan blir aldrig densamma, men byggandet av en bra kopia skulle ge en oerhörd kunskap om vår medeltida historia och hantverkskunnandet på 1300-talet. Kunskap som är viktig för bevarandet av medeltida träkyrkor över hela Europa.

Gullspångs kommun är en av finansiärerna till den delregionala samverkans- och kunskapsplattformen Kulturarv och spelteknologi i Skaraborg (KASTiS) på Skövde Högskola där virtuell spelteknologi utvecklas specifikt för besöksmålet Södra Råda gamla kyrkplats. Ett annat samarbete har startats med Vadsbogymnasiets Estetiska program för framtagande av återkommande dramatiserade historievandringar.

Målningarna

En fantastisk syn mötte besökaren när hon trädde in i Södra Råda gamla kyrka. Varenda millimeter av väggarna var täckt av medeltida målningar. Till och med det treklövervälvda taket var täckt av dem, och låg som en luftig himmel över salen.

Det fanns målningar som berättade om Kristi lidande, som Mäster Amunds svit från 1494 på långhusets norra vägg.
Vid utgången fanns målningar som berättade om kyrkans fostrande roll med bilder av dödssynderna och skärselden, som en sista påminnelse innan besökarna återvände till vardagens sysslor och frestelser.
Men det fanns också målningar som ställde mer frågor än de besvarade – som de äldsta, mystiska målningarna i koret från 1323. Livliga och utsmyckade med målad arkitektur uttryckte de en då ny och modern kontinental stil

Arkeologi

Vad är det då som är så speciellt med platsen i Södra Råda som gjorde att man placerade en kyrka just här? Genom det kunskapsprojekt som startades av Riksantikvarieämbetet 2002 började man söka svaret på denna fråga. Målet var att få en bättre bild av hur bygden växt fram under århundradena – från de första spåren av människor och fram till idag.
Schakt efter schakt, skopa efter skopa, skulle markens hemligheter avslöjas genom arkeologiska utgrävningar. Gamla gravar, verktyg och mynt. Alla fynd gav sin bit av pusslet.
Till de intressantaste fynden hör spåren av en äldre kyrka på platsen. Misstankarna hade funnits där länge,men det var först sommaren 2004 som de sista pusselbitarna föll på plats: Det har stått en äldre stavkyrka på platsen långt innan den kyrka som gick förlorad i branden 2001.

Rekonstruktionen medfinansieras av bland annat Västra Götalandsregionen och Länsstyrelsen. 

Sidan senast uppdaterad: 2017-05-10

Relaterad information

Dokument
Kontakt

Södra Råda gamla kyrkplats
Telefon: 0551-231 33
E-post: Södra Råda gamla kyrkplats

Besöksadress :
Södra Råda gamla kyrkplats
54791 Gullspång

Postadress :
Södra Råda gamla kyrkplats
c/o Gullspångs kommun
Box 80
548 22 Hova

Länkar

Södra Råda gamla kyrkplats hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakta oss

Adress

Gullspångs Kommun
Torggatan 19
Box 80
548 22 Hova

Telefon

0506-360 00

Samarbetskommunerna
Mariestad kommuns
Töreboda kommun