Till startsidan för  kommun
Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

DÖLJ MENY

Museum och Hembygdsföreningar

Gamla stationshuset i Otterbäcken

Gamla stationshuset i Otterbäcken


Muséer och hembygdsgårdar

I Gullspångs kommun finns flera muséer och hembygdsgårdar. I Otterbäcken kan man besöka ett tåg- och järnvägsmuseum och på Gullspångs bibliotek finns författaren Frans G Bengtssons bibliotek bevarat i en permanent utställning.

Några muséer är i de olika hembygdsföreningarnas vård och regi. Dessa muséer presenteras nedan. En mer utförlig beskrivning av muséerna finns på Gullspångs turistwebb som du hittar under länkar här på sidan, där finns också kontaktuppgifter.

Södra Råda Hembygdsförening

Södra Råda Hembygdsförening har ca 220 medlemmar. Man är stolta över sin hembygdsgård. Huvudbyggnaden byggdes i slutet av 1700-talet och påbyggdes med en våning vid Laga skiftet 1849. Byggnaden innehåller storstuga, kammare och kök som i stort sett är oförändrade sedan den siste bonden flyttade på 1960-talet. Storstugan innehåller en unik öppen spis som kan användas vid brasaftnar. För att behålla det gamla köket har ett "modernt" kök vidbyggts. På övervåningen är inrättat ett bibliotek av de böcker föreningen övertog när skol- och sockenbiblioteken lades ned. Där finns även ett skolmuseum. Föreningen har en stor fotosamling.

En museibyggnad på 40 kvm byggdes 2007. Där har hundratals föremål samlats. Det är saker från lanthushåll och jordbruk och även veterinärinstrument. Handikapptoalett och handikapp ramp finns för att underlätta för besökare. Två vävstolar är ständigt igång i vävstugan.

Södra Råda Hembygdsförenings fasta arrangemang är på valborgsmässoafton och midsommarafton. Dessa arrangemang brukar locka ca 200 besökare. Ett annat återkommande arrangemang är Rådadagen. Hit brukar det komma över 300 besökare. Man ordnar också jularrangemang, grillkvällar på sommaren och också braskvällar med föredrag

Kontaktpersoner är: Nisse Johansson 0551-231 05 eller Henry Karlsson 0551-230 16.

Amnehärads Hembygdsförening

Amnehärads Hembygdsförening bildades 1948 och har nu cirka 200 medlemmar.

Basen för verksamheten är Hembygdsgården i det gamla korsvirkesmagasinet i Otterbäcken.

Hembygdsgården består av två rum och ett litet kök på övervåningen, där finns samlingar av gamla föremål och foton samt arkiv från olika verksamheter. Särskilt kan nämnas det mycket omfattande företagsarkivet från Gullspångs Elektrokemiska AB.

I Hembygdsgårdens bottenvåning finns också ett sjöfartsmuseum. Sjöfarts muséet innehåller en mängd föremål med anknytning till fiske och sjöfart som har en lång tradition i bygden. I samlingarna ingår även ett fungerande repslageri Utanför muséet finns "Dannjels laxbåt", en traditionell fiskebåt som byggdes 1880 i Ålön.

Föreningen äger också ett äldre fiskartorp i Ålön. Stugan har varit i föreningens ägo sedan 1950 och är fylld av tidstypiska möbler och bruksföremål. 

Vidare är föreningen engagerad i Lantbruks musèet på Ribbingsfors. Detta museum är inrymt i herrgårdens gamla timrade spannmålsmagasin och innehåller en mängd lantbruksmaskiner och redskap. 

Fasta arrangemang i föreningens regi är är: Våraftonen i april, Ålöfesten söndagen efter midsommar. Ribbingsforsmuséets dag i augusti, Sjöfarts muséets dag i september, Oktoberaftonen och Julmarknaden i Gullspång.

Hova hembygdsförening

I Hova har hembygdsföreningen ett hembygdsmuseum i det gamla sockenmagasinet bredvid Hova kyrka. Här visas gamla lantbrukssaker och bruksföremål.

Telefonnummer för kontakt: 0506- 33134 

Sidan senast uppdaterad: 2017-03-17

Relaterad information

Kontakt
Hembygdsgården
Telefon: 0551-207 29
Sjöfartsmuseet
Telefon: 0551-221 26
Järnvägsmuseet
Telefon: 0551-223 64
Södra Råda Hembygdsförening
Telefon: 0551-231 05 eller
0551-230 16
Amnehärads Hembygdsförening
Telefon: 0551-207 29 eller
0551-221 26

Länkar

Gullspångs turistwebb​länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakta oss

Adress

Gullspångs Kommun
Torggatan 19
Box 80
548 22 Hova

Telefon

0506-360 00

Samarbetskommunerna
Mariestad kommuns
Töreboda kommun