Bad

Skymning vid Vänern

Var du än befinner dig i kommunen så är det alltid nära till sjöar och utomhusbad. Vill du packa picknickkorgen och bege dig ner till folkmyllret på sandstranden en varm sommardag eller njuter du mer av ett stilla kvällsdopp i en skogssjö med naturen som enda sällskap? Oavsett vilket har vi platsen för dig. Kanske hittar du din egen orörda badvik för avkoppling och sköna grillkvällar.  

  • Otterbergets Camping ligger vid Skagerns södra spets och här finns en lång sandstrand. Försäljning av kioskvaror finns på den närbelägna campingen.
  • Skagersviks badplats är en liten sandstrand några kilometer söder om Gullspång. Badplatsen har toalett, bryggor och hopptorn.
  • Barfoten i Otterbäcken är en härlig sandstrand vid Vänern. Försäljning av kioskvaror finns på den närbelägna campingen.
  • Narven utanför Gårdsjö är en lugn, naturskön skogsbadplats.

Skötsel av badplatserna

Kommunen har en skötselplan för kommunala badplatser. I den kan du se vilken service som finns på strandbaden och vilka strandbad som det tas prover på. Den kan du ta del av under Dokument här på sidan.

Vattenprover

Om vattnet inte håller tillräckligt bra kvalitet kan du bli sjuk. Därför tas prover på vattnet. Under badsäsongen, 21 juni till 20 augusti, sker provtagning var fjortonde dag på strandbad enligt Hav- och vattenmyndighetens vägledning.

Resultaten från provtagning vid strandbaden kan ses på Hav- och vattenmyndighetens hemsida.

Du som förälder behöver veta att vattenkvaliteten oftast är sämre vid vattenbrynet där de minsta barnen vistas.

Vattenloppor

I sjöar och vattendrag kan det under varma sommardagar finnas vattenloppor. Vattenloppor är egentligen fågelparasiter. De borrar in sig i huden och kan orsaka en mycket besvärlig klåda, så kallad badklåda. Det är inte farligt, men klådan kan vara besvärlig. Du kan läsa mer om vad du kan göra för att lindra besvären på 1177.se på länk här på sidan.

Alger

Algblomning sker oftast i juli till augusti. Det finns olika typer av alger. Du ska se upp för de blågröna algerna som ofta är giftiga. Om du utsätts för de giftiga blågröna algerna kan du få problem med irritation av huden och i ögonen. Vid kallsupar kan du bli magsjuk. Det är viktigt att tänka på att barn är extra känsliga. Husdjur kan också fara illa om de dricker av vattnet. Du kan läsa mer om algtoxinförgiftning på Folkhälsomyndighetens hemsida på länk här på sidan.

Inomhusbad och simhall

När det gäller inomhusbad så hänvisar vi till våra grannkommuner Mariestad, Töreboda och Kristinehamn. Se länk till deras badhus under länkar här på sidan.

Simskola

Barn som är inskriva i grundskolan får simundervisning enligt läroplan. Önskar man delta i frivillig simskola så arrangeras detta av Otterbäckens bandyklubb vid Barfoten i Otterbäcken varje sommar.

Sidan senast uppdaterad: