Gullspångs kommun uppmärksammar Krisberedskapsveckan för att öka människors/stärka kommunens beredskap

Nu är det dags för den årliga Krisberedskapsveckan. Kampanjen som pågår 27 september – 3 oktober ska stärka människors motståndskraft inför kriser och ytterst krig. Årets kampanj lyfter särskilt vikten av att värna vårt öppna samhälle. Människors vilja att hjälpa varandra vid allvarliga händelser och samhällskriser, liksom att inte låta konspirationsteorier och falsk information få tolkningsföreträde, är grundläggande för att vi tillsammans ska kunna möta olika hot mot vårt öppna samhälle. Krisberedskapsveckan uppmärksammar hur vi alla genom enkla gärningar i vardagen kan ta ansvar för den egna beredskapen och samtidigt stärka hela samhällets motståndskraft. Det kan till exempel vara att handla mat åt en granne, vara källkritisk eller att stärka den egna självförsörjningen.

Skydda och värna demokratin

I år firar Sverige 100 år av demokrati. Det vill Krisberedskapsveckan särskilt uppmärksamma genom att lyfta budskap om hur vi i vardagen kan värna vårt lands frihet och självständighet liksom våra mänskliga rättigheter. ”Du är en del av Sveriges beredskap” är årets kampanjbudskap som ska få människor att känna sig delaktiga i arbetet för ett öppet samhälle, ett samhälle som också har kraft att stå emot det som kan hota vår självständighet. - Vårt öppna demokratiska samhälle med fri- och rättigheter är ingen självklarhet utan något vi tillsammans behöver försvara och värna varje dag, säger Karin Berg, Säkerhetssamordnare i MTG.

Pandemin har synliggjort människors vilja att bidra

Under pandemin har många människor bidragit till en minskad smittspridning genom ansvarsfulla vardagsgärningar. MSB:s undersökning Hemberedskap 2021, som genomfördes i februari i år, visar att 74 procent tycker att individen har ett stort eget ansvar vid kriser. 58 procent kan tänka sig att dela med sig i ganska eller mycket stor utsträckning av sin hemberedskap under en kris och 56 procent uppger att de har eller tänker stärka sin hemberedskap. -Ett grundläggande mål för Krisberedskapsveckan är att fler människor ska stärka den egna beredskapen för att bättre klara kriser och ytterst krig. Förberedda människor gör att samhället som helhet klarar svåra påfrestningar bättre, säger Karin och uppmuntrar allmänheten till att läsa mer på www.dinsakerhet.se.