Gullspångs kommun Till startsidan Gullspångs kommun
Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Hjälp för äldre och andra riskgrupper

I rådande situation med coronaviruset finns hjälp att få för dig som är äldre eller tillhör annan riskgrupp. Det kan exempelvis handla om hemleverans av mat och böcker. Här har vi samlat det som är aktuellt just nu gällande livsmedel, restauranger och artiklar från apotek.

Livsmedel

ICA Supermarket Gullspång, beställ varor via appen ICA Pronto. Du hittar appen där du vanligtvis laddar ner dina appar.

Apotek

På apotekens onlinetjänster kan du hämta ut receptbelagd medicin samt handla övriga apoteksvaror, och få det hemskickat.

Apotek Hjärtatlänk till annan webbplats

Apoteketlänk till annan webbplats

Kronans Apoteklänk till annan webbplats

Biblioteket

Biblioteken i Gullspångs kommun erbjuder hemleverans av låneböcker. Detta gäller i första hand dig som är 70 år eller äldre, eller tillhör en riskgrupp.

Det går att reservera böcker på två olika sätt:

  • Reservera böckerna hemifrån med hjälp av ditt personnummer och fyrsiffrig pinkod.
  • Ring till oss på 0551-360 07 (Gullspång) och 0506-362 75 (Hova) för att reservera böcker, meddela om du vill hämta böckerna utanför byggnaden eller ha hemkörning.

Inköpsservice

Personer över 70 år och riskgrupper bör begränsa kontakter med andra människor så långt det går under en tid framöver, enligt rekommendationer från Folkhälsomyndigheten. Detta för att minska smittspridningen av Covid-19. Gullspångs kommun erbjuder nu därför denna grupp hjälp med inköp via kommunens fixartjänst.

Det gäller inköp av dagligvaror och receptfria varor från Apotek vid ett tillfälle per vecka.

För att kunna nyttja inköpsservice ska du uppfylla följande kriterier:

  • Du tillhär riskgruppen
  • Du har inget socialt nätverk som kan sköta inköpen (anhöriga bor långt bort, inga nära vänner, grannar eller andra)
  • Du har ingen hemtjänst. För dig som redan har hemtjänst vänligen vänd dig till din biståndshandläggare.

Om du uppfyller kriterierna och önskar inköpsservice ring kommunens fixartjänst på telefon 0551-362 12 så berättar vi mer (vardagar kl.08-16). Du kan även maila in din inköpslista på fixare genom att klicka på länken nedan. Du behöver fylla i namn, adress och telefonnummer. Tänk på att du måste visa legitimation vid överlämnadet av varorna. Fixartjänst

Det går även bra att få kostnadsfri hjälp från Svenska kyrkan att handla mat och/eller hämta varor på apotek. Man kan betala med swish eller bankgiro. De visar legitimation som styrker att de är från Svenska kyrkan. Kontakt: Desirée Karlsson 0551-285 42.

Håll ut - det går över

Det är vanligt att känna oro, osäkerhet och ensamhet i en situation då man behöver hålla sig från andra människor.

Det du kan göra för att det ska kännas bättre är till exempel att gå ut på promenader i naturen, tala i telefon med nära och kära, eller hålla kontakt via dator och sociala medier.

Åtgärderna för att begränsa nära kontakter gäller under en avgränsad tid. Försök att sysselsätta dig med det du tycker är roligt och stimulerande.

Läs mer om hur du kan minska din oro på Röda korsets webbplats. Se länk under Relaterad information här på sidan.

Hjälp för dig som känner oro eller bara behöver prata

Du som behöver någon att tala med kan ringa Äldrelinjen. Äldrelinjen är öppen vardagar 8-19 och helger 10-16, och är bemannad av utbildade volontärer. Vi nås på telefonnummer 020-22 22 33. Läs mer om Äldrelinjen på länken under Relaterad information här på sidan.

Det går även bra att kontakta Svenska kyrkan via telefon: Charlotte Holmgren 0551-285 47 eller Desirée Karlsson 0551-285 42. Kyrkan kan även hjälpa till att handla mat eller hämta varor på apotek.

Mer hjälp?

Vet du någon affär eller restaurang som inte listas ovan som har hemkörning? Eller kanske annan viktig hjälp som äldre och riskgrupper kan få? Hör av dig till oss på info@gullspang.se så uppdaterar vi listan.

Sidan senast uppdaterad: 2020-08-06

Relaterad information

Kontakt

Inköpsservice via kommunens fixartjänst

Telefon: 0551-362 12
Telefontider: 08.00-16.00

Bibliotek

Ring 0551-360 07 (Gullspång) och 0506-362 75 (Hova) och meddela om du vill hämta böckerna utanför byggnaden eller ha hemkörning.

Länkar

Tips och råd för att minska din oro - Röda Korsetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Ring Äldrelinjen om du behöver prata med någon - MINDlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster