Med miljöfarlig verksamhet avses alla typer av verksamhet som på något sätt innebär en fara för människans hälsa eller miljön. Miljöbalkens regler gäller för både stora och små miljöfarliga verksamheter.
Industrier, verkstäder, bensinstationer och lantbruk är exempel på några verksamheter som räknas som miljöfarliga och som kan leda till:
Du som driver miljöfarlig verksamhet har ett egenansvar att känna till att miljöbalken är den samlade miljölagstiftningen i Sverige. Det är miljöbalken som styr allt som kan ha en negativ påverkan på hälsan och miljö. Bland annat omfattar reglerna miljöfarlig verksamhet, kemikaliefrågor och naturvårdsfrågor.
För vissa miljöfarliga verksamheter måste du göra en anmälan eller söka ett tillstånd. Nedan ser du vad som gäller för de olika verksamhetstyperna:
Du kan ta reda på om din verksamhet är anmälnings- eller tillståndspliktig genom att titta i Miljöprövningsförordningen (2013:251). Se länk.
Anmälan görs minst sex veckor innan verksamheten startar. Du kan göra en anmälan på en särskild blankett som du hittar via e-tjänsten under Relaterad information här på sidan. Din anmälan ska innehålla uppgifter, tekniska beskrivningar och ritningar för att handläggningen ska gå snabbt och smidigt. En korrekt ifylld anmälan är viktigt för att kommunen ska kunna göra en korrekt bedömning av verksamhetens typ, storlek och miljöeffekter.
Även ändringar i verksamheten ska anmälas till Miljö- och byggnadsnämnden. Det gör du på samma blankett som där du anmäler miljöfarlig verksamhet.
Tänk också på att det kan krävas bygglov eller anmälan om du planerar att bygga nytt eller ändra i en befintlig byggnad (läs mer under Bygga & Bo).
Miljö- och byggnadsnämnden utövar tillsyn över för samtliga C- och U-verksam-heter (se ovan) samt de B-verksamheter som kommunen har övertagit tillsynen från Länsstyrelsen. Under tillsynsbesök kontrolleras bland annat verksamhetens miljöpåverkan, kemikaliehantering, avfallshantering och egenkontroll.
Under tillsynsbesök kontrolleras bland annat verksamhetens miljöpåverkan, kemikaliehantering, avfallshantering och egenkontroll.
I samband med att tillsyn görs hos en verksamhet har miljöförvaltningen rätt att ta ut en avgift.
Du som bedriver en verksamhet som antingen är anmälnings- eller tillståndspliktig måste ha ett skriftligt program för egenkontroll. Egenkontrollen är viktig att ta hänsyn till för att säkerställa att du inte bryter mot miljölagstiftning och myndighetsbeslut. Under rubrikerna "Avfall", "Cisterner & kemikalier" och "Buller" finns mer information. Det finns information på Naturvårdsverkets hemsida om verksamhetsutövares egenkontroll. Du hittar länken under Relaterad information.
Vårt mål är att du ska få ett skriftligt beslut inom sex veckor från det att komplett anmälan/ansökan kommit in till oss.