Till startsidan för  kommun
Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

DÖLJ MENY

Sniglar

Sniglar, Foto :Eva rehnberg

Om du är trädgårdsintresserad eller har en verksamhet som innefattar odling och kanske tillverkning av ensilage kan sniglar verkligen bli ett gissel. De kan förstöra växter för stora värden om de får fäste.

Spansk skogssnigel - mördarsnigel

Det vi främst har drabbats av är den spanska skogssnigeln eller mördarsnigeln som den lite brutalt kallas för. Anledningen till namnet mördarsnigel är att den gärna äter på döda artfränder. Mördarsnigeln har fått et sådant starkt fäste för att den inte tillhör vår fauna naturligt och därför inte har några fiender. Den är dessutom hermafrodit dvs tvåkönad och behöver inte någon annan individ för att producera avkommor. De kan med andra ord bli många och är även en relativt stor snigelart vilket gör att den behöver mycket mat. Inte är den någon finsmakare heller utan äter glupskt allt som kommer i deras väg.

Andra sniglar

Även andra sorters sniglar kan orsaka skada om de blir många. Men för det mesta så klarar naturen av att ta hand om dem. Det finns många som äter de vanliga sniglarna och kalla vintrar går illa åt beståndet.

Hur bekämpar man sniglarna?

Det finns många tips och trix. Dock är många av dem väldigt smärtsamma för snigeln, och ska man bli av med dem så har vi en skyldighet att plåga dem så lite som möjligt. Såpa och salt ska inte användas.

Bekämpningsmedel

Det finns bekämpningsmedel som är miljövänligt. T ex snigeleffekt som innehåller järnfosfat som gör att sniglarna känner sig mätta och kryper undan och svälter ihjäl. Det är dock fler som gärna äter av dessa små blå korn, och de löses upp av regn så man bör använda detta i en typ av snigelmatlåda. För att hindra större fåglar att komma åt det behöver man lägga en sten på matlådan.

Samla in och klipp itu.

Det är ett effektivt och skonsamt sätt.

Staket

Den kreativa kan bygga olika staket för att stänga ute sniglarna. En upphöjd odlingsbädd med brädor runt om med en plåt som hänger över kanten modell fönsterbleck hindrar sniglarna att ta sig över kanten. Det går att bygga elstaket med dubbla trådar som man kopplar till batteri. Det ska även finnas färdiga elstaket att köpa.

Myskankor

De enda som sägs äta mördarsniglar är myskankan.

Sidan senast uppdaterad: 2017-01-19

Relaterad information

Kontakt

Miljö- och byggnadsförvaltningen
Expeditionen
Telefon: 0501-75 60 20,
75 60 30
E-post: Miljö- och bygg

Besöksadress

Stadshuset, Kyrkogatan 2, Mariestad

Ansvarig nämnd

Miljö- och byggnadsnämnden

Kontakta oss

Adress

Gullspångs Kommun
Torggatan 19
Box 80
548 22 Hova

Telefon

0506-360 00

Samarbetskommunerna
Mariestad kommuns
Töreboda kommun