Till startsidan för  kommun
Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

DÖLJ MENY

Bin

Bin, Foto: Eva Rehnberg

Bin är fantastiska små varelser som vi är helt beroende av för att pollinera så att vi får maten vi behöver. Men ibland när de svärmar kan de hamna på ställen som är mindre lyckliga och då kan de helt plötsligt klassas som skadedjur. Det som är viktigt att komma ihåg i sammanhanget är att det till varje bisamhälle/bisvärm finns en ägare.

Du är skyldig att tillkalla hjälp

Ifall du råkar få en bisvärm i något träd på din tomt, i skorstenen eller på någon annan plats har du en skyldighet att kontakta närmaste bitillsyningsman. Målet är att kunna återbörda samhället till biodlaren. Det tar lite tid för svärmen att bosätta sig permanent. Om det hunnit bli permanent går det inte att flytta samhället utan ett saneringsföretag få ta hand om det. Så ju snabbare du kan anmäla desto bättre är det. För mer information om bitillsynen och lista på bitillsyningsmän i vårt område så kika på länsstyrelsens hemsida om Bitillsyn, se länk.

Varför har bina kommit till mig?

Ett bisamhälle svärmar då det har blivit för många bin i samhället och det behöver dela på sig. De har då matat upp en ny drottning som drar iväg med hälften av bina i samhället för att hitta ny bostad. De sätter sig först på en skyddad plats och skickar ut spanare för att hitta den bästa boplatsen i närheten. Där bestämmer sig samhället för att bo permanent. En biodlare brukar vara förberedd när hans bin börjar svärma, och klarar för det mesta av att fånga in dem till en av sina kupor. Ibland går dock svärmen förlorad och då måste de själva hitta någon bra plats att bo på. Mer om bin finns under Biodlarnas riksförbund.

Sidan senast uppdaterad: 2017-06-16

Relaterad information

Kontakt

Miljö- och byggnadsförvaltningen
Expeditionen
Telefon: 0501-75 60 20,
75 60 30
E-post: Miljö- och bygg

Besöksadress

Stadshuset, Kyrkogatan 2, Mariestad

Ansvarig nämnd

Miljö- och byggnadsnämnden

Kontakta oss

Adress

Gullspångs Kommun
Torggatan 19
Box 80
548 22 Hova

Telefon

0506-360 00

Samarbetskommunerna
Mariestad kommuns
Töreboda kommun