Gullspångs kommun Till startsidan Gullspångs kommun
Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

DÖLJ MENY

Genvägar

Läshund på biblioteken i Gullspångs kommun

Gullspångs kommun har valt att satsa på att utbilda en certifierad läshund, som kommer att arbeta på biblioteken. Det innebär att från och med 21 augusti kommer det finnas en hund på biblioteken i Gullspångs kommun.

Hunden heter Zacke och är en spansk vattenhund, vilket innebär att han inte fäller hår och därmed anses tillhöra de allergivänliga raserna. Zacke kommer att utbildas till certifierad läshund med start våren 2018 och ska vara med på biblioteken nu för att miljötränas. Han kommer att befinna sig på kontoret bakom disken. När Zacke befinner sig utanför kontoret för att kunna lämna biblioteket ska han inte klappas, då det ingår i miljöträningen att han ska lära sig att inte hälsa på besökare utan tillåtelse från hundföraren.

Läshund främjar lästräningen

En läshund är en utbildad hund som används för att stärka barn i deras läsning. Det går till genom att barnet läser för hunden, vilket tar bort stress som kan finns kring lästräningen eftersom hunden inte kan läsa och därmed inte kan rätta barnet. Hundföraren (i det här fallet bibliotekarien Johanna Svensson) sitter med som stöd och kan ibland be barnet att de tillsammans ska förklara ett svårt ord för Zacke.

Alleri

När det gäller allergi har vi sett över våra städrutiner och Zacke kommer att befinna sig på begränsade ytor i biblioteket. Det är heller ingen som får klappa honom. Zacke kommer dessutom endast vistas på biblioteket i Gullspång på tisdagar, vilket innebär att de övriga dagarna är hundfria. När det gäller biblioteket i Hova är onsdagar hundfria dagar. Vi vill så klart att alla ska kunna besöka biblioteken och är ni allergiska och vill besöka biblioteken någon av de dagar då Zacke är här ber vi er att kontakta oss innan så att vi kan lösa detta. 

För frågor kan ni kontakta bibliotekarien Johanna Svensson.

Sidan senast uppdaterad: 2017-08-29

Kontakta oss

Adress

Gullspångs Kommun
Torggatan 19
Box 80
548 22 Hova

Telefon

0506-360 00

Samarbetskommunerna
Mariestad kommun till startsidan
Töreboda kommun till startsidan