Till startsidan för  kommun
Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

DÖLJ MENY

Genvägar

Bli en klimathjälte

I dag startar klimatmötet i Paris där världens ledare skall enas om att minska klimatutsläppen. Du kan göra ett litet bidrag genom att ändra ditt beteende och se över din julbelysning. Byt till LED-lampor och spara både på miljön och din elräkning.

Nu i adventstider har många tagit fram sin advents- och julbelysning för att sprida lite stämning. Många låter dem lysa dygnet runt. Men har du tänkt på vad det kostar, och vilka utsläpp av koldioxid det förorsakar? Gammaldags glödljus i adventsljusstaken drar 10 – 15 gånger mer ström än ny LED- belysning. Tänk om alla byter till LED i sin julbelysning då kan vi spara stora mängder energi och minska koldioxidutsläppen.

En miljon hushåll kan från första advent till tjugondag Knut tillsammans spara 118 miljoner kilowattimmar på att välja effektiva LED-lampor. Exemplet baserar sig på att det finns tre elljusstakar, två adventsstjärnor, två ljusslingor och en julgransbelysning per hushåll. Belysningen är tänd dygnet runt i 44 dagar, men en av ljusslingorna och julgransbelysningen tänds först på julaftonen, vilket blir 21 dagar. Om man släcker belysningen då och då och låter den vara tänd sex timmar per dygn kan hushållen tillsammans spara ytterligare 10 miljoner kilowattimmar. Det visar att även med effektiv belysning går det att spara mer på att släcka när man inte behöver ljuset. Mer information finns på energirådgivningens hemsida.

Sidan senast uppdaterad: 2015-11-30

Kontakta oss

Adress

Gullspångs Kommun
Torggatan 19
Box 80
548 22 Hova

Telefon

0506-360 00

Samarbetskommunerna
Mariestad kommuns
Töreboda kommun