Till startsidan för  kommun
Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

DÖLJ MENY

Genvägar

Tillverkningen till rekonstruktionen av Södra Råda gamla kyrka är i full gång

Brädklyvning i skogarna utanför Hova

Under mars månad påbörjades återigen det årliga vårjobbet med att tillverka delar till Södra Råda gamla kyrkas blivande tak. På olika platser i skogarna vid Hökensås och kring Hova fälldes furor för takspånsklyvning. Välväxta granar klövs till takbrädor. Högben tillverkades av långa raka slanka granar som fyrkantshöggs.

-Allt sker direkt i skogen precis som vi tror att medeltidens kyrkbyggare gjorde säger Bengt Bygdén som är en av timmermännen. Senare i vår fälls också vår första ek till detta bygget. Södra Rådas gamla kyrka hade en ytterport av två ekplankor och nyligen kunde man konstatera att en dymling i en sparre som kommer från brandresterna från kyrkan var av ek. -Så precis som vi kommer att ha, så hade Södra Rådas medeltidsbyggare tillgång till ek för rymlingarna i takkonstruktionen berättar Bengt.

Högbenen i långhuset är 8,3 meter långa och 5”4 i dimension. Det tar cirka sex timmar att färdigställa en sådan sparre inklusive att bära fram den till en körväg. En färdig 6 meter lång 1 tums bräda på ca 36 centimeters bredd tar över dubbla tiden (uppemot 20 timmar) att tillverka. -Ju längre vi kommer i bygget desto mera inser vi, att det mest arbetskrävande momenten i kyrkbygget är framklyvning av brädor och spån säger Bengt.

Se mer av arbetet i skogen på dessa två filmerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan senast uppdaterad: 2016-10-24

Kontakta oss

Adress

Gullspångs Kommun
Torggatan 19
Box 80
548 22 Hova

Telefon

0506-360 00

Samarbetskommunerna
Mariestad kommuns
Töreboda kommun