Offentliga måltidens dag 19 oktober

Bilden föreställer en tallrik med en röd servett på, på servetten ligger det bestick.

Måltidsenheten i Töreboda och Gullspångs kommuner kommer den 19 oktober att uppmärksamma Offentliga måltidens dag. Dagen uppmärksammas genom att servera populära rätter tillagade av lokalproducerade råvaror och genom att bjuda på dessert.

Den 19 oktober står måltider i fokus i Töreboda och Gullspångs kommuner när vi firar Offentliga måltidens dag. Det är en dag då vi hyllar den svenska måltidskulturen och framhäver vikten av närproducerade råvaror.

Offentliga måltidens dag

De tre miljoner skattefinansierade måltider som varje dag serveras inom förskola, skola, vård och omsorg i Sverige har stor betydelse i människors liv! Mer än var tionde måltid i en människas liv är en offentlig måltid. Detta vill vi uppmärksamma under Offentliga måltidens dag. De offentliga måltiderna ger inte bara mat i magen - De främjar också god hälsa, utjämnar socioekonomiska skillnader, ger struktur åt dagen och är ett tillfälle för möten och samtal.

Målgruppsanpassade menyer

Vid val av rätter som ska serveras under dagen har man utgått från målgruppernas favoriträtter.

Förskola & grundskola

  • Varmrätt: Köttbullar, gräddsås, potatispuré, rårörda lingon samt pressgurka.
  • Dessert: Chokladpannacotta/ chokladmousse

Äldreomsorgen

Inom äldreomsorgen firar vi inte bara Offentliga måltidens dag utan även den skaraborgska högtiden, Grynkorvens dag, vilken också infaller den 19 oktober.

  • Varmrätt: Grynkorv som serveras i sällskap av potatismos och senapssås.
  • Dessert: Varje kök komponerar egen dessert.