Möt Björn Thodenius – kommunens nya kommunalråd

Björn Thodenius

Den 1 januari 2023 tillträdde Gullspångs kommuns nya kommunalråd och kommunstyrelseordförande Björn Thodenius. Med 12 år som oppositionsråd ser han fram mot sitt nya uppdrag i ”möjligheternas kommun”.

Hur ser din bakgrund ut?

Jag föddes 1964 i Stockholm, där bodde jag fram till högstadiet då vi flyttade till Umeå. Efter att ha gått högstadiet och gymnasiet i Umeå flyttade jag tillsammans med min mamma och syster till USA, Florida.

När jag sedan kom tillbaka till Sverige gjorde jag lumpen i Boden och studerade senare på Handelshögskolan där jag doktorerade i företagsekonomi. Efter studierna var jag kvar på Handelshögskolan i de olika tjänsterna som forskare, lärare och forskningskoordinator.

2006 letade jag och min sambo efter en gård och valet föll på gården vi bor på idag. På landet mellan Hova och Gullspång. Efter att vi flyttat hit fortsatte jag att några dagar i veckan pendla till jobbet i Stockholm.

Vad gör du på fritiden?

Jag tycker om att laga mat, renovera hus och att ta hand om våra hästar och katter.

Hur länge har du varit aktiv inom politiken?

Efter att vi flyttat hit kände jag att jag ville engagera mig lokalt och sedan 2010, när jag blev tillfrågad av partiet, har jag varit aktiv inom Moderaterna. Jag har sedan 2010 varit med i kommunfullmäktige och kommunstyrelse här i Gullspångs kommun.

Hur känner du inför ditt nya uppdrag?

Jag är ödmjuk inför uppdraget och ser fram mot att vara ute så mycket som möjligt och träffa näringslivet och kommuninvånarna. Som kommunalråd tycker jag att det är väldigt viktigt att vara invånarnas företrädare och att vara lyhörd.

Sen har jag ju varit oppositionsråd i 12 år, så jag kan kommunen och dess verksamheter, men det är en ny roll vilket så klart kommer innebära mycket nytt.

Vad kommer vara fokus inom den närmsta tiden?

Inom den närmsta tiden kommer det vara fokus på utvecklingsfrågor inom kärnverksamheten, alltså skola, utbildning och vård och omsorg. Jag ser det också som viktigt att vi börjar ta fram planer för bostadsområden och företagsetableringar, vi vet ju bland annat att batterifabriken i Mariestad kommer att bidra till en större sysselsättning och flera personer i vårt närområde.

Vi behöver också fokusera på de mjuka värdena som kultur och föreningsliv. Gullspångs kommun ska ha en attraktiv livsmiljö där man trivs och vill flytta till. Alla ska behandlas lika och det ska vara ett bra ställe att bo och driva verksamhet på.

Hur ser du på Gullspångs kommun?

Som en ”möjligheternas kommun”. Vi är en liten kommun där vi måste våga prova nya saker för att utvecklas. Vi har också ett unikt läge med närhet till natur, vatten och bra pendlingsmöjligheter till större städer.

Sidan senast uppdaterad: