Val 2022

Den 11 september 2022 är det val till riksdag, region och kommun. Se information om rösträtt, förtidsröstning, röstning på valdagen etcetera.

Vem får rösta?

För att ha rösträtt i valen till riksdag, kommun och region måste du ha fyllt 18 år senast på valdagen. Du som har rätt till att rösta kommer att få ett röstkort hem i brevlådan i mitten av augusti. Din rösträtt bestäms av uppgifterna i Skatteverkets folkbokföringsregister 30 dagar före valdagen.

Läs mer om rösträtt och rösträtt till de olika valen.

Förtidsrösta från 24 augusti

Förtidsröstningen pågår från den 24 augusti till den 11 september. Tag med ditt röstkort och din ID-handling. Senast den 24 augusti ska de röstberättigade ha fått sina röstkort.

Här kan du förtidsrösta

I Gullspångs kommun kan du förtidsrösta i:

Hova Förvaltningsbyggnad/ Sessionssalen, Torggatan 19

Vårdcentralen Gullspång foajén, Hemgatan 12

Här hittar du tider för att förtidsrösta.

Röstning på valdagen

På röstkortet finns information om vilken som är din vallokal. På valdagen den 11 september öppnar vallokalerna 8.00 och stänger 20.00. Tag med ditt röstkort och din ID-handling.

Röstkortet i brevlådan

Senast den 24 augusti ska du ha fått ditt röstkort med posten. Om du har anmält en särskild postadress hos Skatteverket skickas ditt röstkort dit, annars till din folkbokföringsadress.

På röstkortet står det vilket valdistrikt du tillhör, vallokalens namn, adress och öppettider.

Läs mer om röstkort.

Valsedlar

Det finns valsedlar i tre olika färger, gula för riksdagen, vita för kommunfullmäktige och blå för regionfullmäktige. Valsedlar finns på alla ställen där du kan rösta.

Läs mer om de olika valsedlarna.

Budröstning

Från och med den 18 augusti är det möjligt att börjar göra i ordning sin budröst i Sverige. Från och med den 24 augusti kan din budröst lämnas in i en förtidsröstningslokal.

Ambulerande röstmottagare

Om du på grund av ålder, sjukdom eller funktionshinder inte själv kan rösta i en röstningslokal eller vallokal, och heller inte kan få hjälp med detta av någon anhörig eller bekant, så finns det möjlighet att få hjälp av en ambulerande röstmottagare. Bokning av ambulerande röstmottagare görs på telefon 0506-36283.

Frågor och svar om valet

På Valmyndighetens webbplats finns frågor och svar om valet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

In other languages

Find information about how to vote in the election to the Swedish Riksdag and to the municipal- and county councils 2022 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Sidan senast uppdaterad: