Den återuppbyggda Riddarborgen i Hova är redo att invigas

Med ett utkikstorn 7,5 meter högt och höga murade väggar är nu landmärket Riddarborgen redo att invigas och lämnas över i kommunens händer.

I början av 2000-talet byggdes landmärket Riddarborgen upp för första gången. Borgen som har sin historia i det kungliga slaget som utkämpades i Hova 1275, fungerade då som fikaställe med turistinformation. Vid ombyggnationen av Europaväg 20 var borgen tvungen att rivas, men 2019 föreslog Hova Utvecklingsbolag att den skulle återuppbyggas. Utvecklingsbolaget fick därefter bygguppdraget av Kommunfullmäktige.

I början av 2022 påbörjades återbyggnationen med gjutning och markarbete för att sedan påbörja murning där cirka 3000 leca-block har satts på plats. Efter intensivt arbete av många delaktiga parter står nu Riddarborgen redo att invigas.

Fikaplats med spännande medeltida historia

Klockan 11:00 den 9:e juli klipps bandet till den återuppbyggda Riddarborgen. I samband med invigningen berättas historien bakom borgen, tal hålls, musik spelas och Hova Utvecklingsbolag lämnar också över borgen till Gullspångs kommun.

- I Riddarborgen finns bord och bänkar, vilket gör borgen till en bra plats att stanna och fika i. Inne i borgen kan man också besöka utkikstornet och man kan läsa mer om den spännande historien bakom borgen och det kungliga slaget som utkämpades här i Hova under Medeltiden, säger Carina Gullberg, kommunalråd Gullspångs kommun.

För att besöka Riddarborgen tar man den Norra avfarten till Hova på Europaväg 20.

Sidan senast uppdaterad: