Om du planerar att resa

Det är viktigt att du kan ta hand om dig själv om du skulle bli sjuk på ditt resmål. Blir du sjuk på annan ort bör du antingen stanna kvar där du befinner dig tills du är frisk igen, eller ta dig hem själv på ett säkert sätt, utan att riskera att smitta andra. Använd inte allmänna färdmedel för att ta dig hem om du är sjuk. Undersök vad som gäller för din resa innan du reser genom att kontakta researrangören och ditt försäkringsbolag.

Höstlovet närmar sig och det finns mycket att tänka på innan man reser både i och utanför Sverige under den pågående Coronapandemin.

Tänk på att lokala utbrott av covid-19 kan förekomma på den ort du reser till. Därför kan lokala bestämmelser och restriktioner införas med kort varsel. Det kan påverka dina möjligheter att resa hem. Behöver du stanna borta längre än planerat kan du behöva ordna med boende under den förlängda vistelsen samt transport hem. Tänk också igenom vad du gör om någon i sällskapet blir sjuk.

Oavsett vart du ska resa vilar ett stort ansvar på dig som enskild resenär. Varje resenär bör hålla sig välinformerad om vilka inresebestämmelser som gäller på resmålet och följa de lokala myndigheternas råd och anvisningar på plats.

Res inte om du är sjuk. Är du utomlands när du blir sjuk, res inte hem förrän du är frisk. Följ de lokala anvisningarna för när du betraktas som frisk. Beroende på vilka regler som gäller i det land du besöker, finns risken att du blir nekad hemresa vid till exempel symtom på covid-19, ett positivt PCR-test eller om du har umgåtts med någon som har testat positivt.

Folkhälsomyndigheten har samlat information om resande på sin hemsida. Om du planerar att resa Folhälsomyndigheten. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan senast uppdaterad: