Visste du att...?

Bild som visar polisens logotype

Att umgås med kompisar, prata, lyssna på musik och köra bil eller A-traktor kan vara jättetrevligt. Men det finns några saker som är bra att känna till för att du ska fortsätta ha en trevlig kväll.

… du riskerar att begå brott

Om du spelar musik på så hög volym att du stör andra kan du göra dig skyldig till ofredande eller förargelseväckande beteende. Att köra runt, runt utan särskilt mål kan vara ett ordningsbrott, precis som till exempel tomgångskörning, att trotsa körförbud, vara för många i bilen, dricka alkohol på allmän plats eller skräpa ner.

… du kan riskera ditt körkort

Om du begår flera brott kan du få en varning från Transportstyrelsen. Om du fortsätter att begå brott kan du få ditt körkort återkallat i två månader. Har du körkort med prövotid måste du göra om proven för att få tillbaka ditt körkort.
Vill du ta körkort i framtiden ska du undvika brott. Annars kan du bedömas som olämplig att ta körkort och tvinga vänta på körkortstillstånd i upp till tre år.


… du riskerar din, och andras, hälsa

Buller och höga ljudnivåer (till exempel musik) kan ge dig – och din omgivning – livslånga hörselskador som nedsatt hörsel och tinnitus. Buller ökar också risken för hjärtinfarkt och stroke*. Genom att sänka volymen skyddar du dig själv och andra.

Kom gärna och prata med oss eller ställ frågor om du vill. Vi finns här för din
och andras trygghet. Vi ses!

Sidan senast uppdaterad: